S-HE (Acne)Littekenbehandeling

Littekens ontstaan wanneer de huid zich herstelt na een huidbeschadiging als gevolg van een ongeval, huidaandoening of operatie. Hoe dieper de beschadiging in de huid is geweest , hoe groter de kans op een litteken. Ook het krabben of pulken aan korstjes kan ervoor zorgen dat er en litteken ontstaat. Gelukkig zijn er een aantal behandelmethodes die de littekens minder zichtbaar maken.
Welke behandeling het meest geschikt is hangt af van verschillende factoren zoals de plaats, oorzaak en diepte van het littekenweefsel en of er sprake is van kleurverschil met de omliggende huid.

Littekens worden gevormd na diepe beschadiging van de huid. Als de lederhuid (onderste laag van je huid) bij beschadiging betrokken is dan zal de huid zich herstellen met achterlating van een litteken. Het littekenweefsel bestaat uit collageen (bindweefsel).
Het uiterlijk van een litteken is afhankelijk in hoe het litteken is verkregen. Na operatie vaak een mooi scherp litteken die zichtbaar is dmv een witte streep, acnelittekens zien er weer heel anders uit.

Om te kunnen begrijpen hoe een litteken ontstaat is het belangrijk iets te weten over het verloop van een wondgenezing. Een wond geneest in drie fasen:
De ontstekingsfase duurt een of vier dagen vanaf het ontstaan van de wond. Tijdens deze fase reinigt het lichaam de wond en begint de eigenlijke wondgenezing waarbij littekenweefsels en collagene vezels worden aangemaakt.
De regeneratiefase duurt van de vierde tot eenentwintigste dag. Bloedvaatjes, collagene vezels, lymfevaatjes en zenuwen gaan zich in deze fase herstellen.
De rijpingsfase begint de eenentwintigste dag en kan een jaar (of langer) duren. In deze fase ontstaat een evenwicht tussen de aanmaak en de afbraak van collagene vezels. Het litteken wordt minder rood, oppervlakkiger en soepeler.

Littekens ontstaan als de wondgenezing wordt verstoord. Zo’n verstoring kan verschillende oorzaken hebben, zoals een infectie, een slechte algehele conditie of slechte doorbloeding van het wondgebied. Soms ontstaan er klachten van een litteken wanneer het juist groter wordt, gaat jeuken of pijn gaat doen. Soms wordt het litteken rood, donker en verheven en geeft het bewegingsbeperkingen. Leeftijd, erfelijke factoren, huidskleur, plaats en een bijkomende wondinfectie beïnvloeden de littekenvorming.

Verschillende littekens:

  • “Gewone” littekens hebben de vorm van een smal wit of juist donker streepje.
  • Atrofische littekens dan is de huidvolume, het collageen onder het litteken afgenomen, het litteken is klein, dun en/of ingetrokken. Het bekende putjeseffect bijvoorbeeld na acne of waterpokken.
  • Hypertrofische littekens zijn rood, verdikt en breed en kunnen jeuken of pijn doen. Hierbij is veel collageenweefsel gevormd dat bovenop de huid ligt. Komt meestal voor bij jonge mensen met een donkere huid.
  • Keloide littekens lijken op hypertrofische littekens, maar groeien over het wondgebied heen. Ze ontstaan na bijvoorbeeld brandwonden, operatiewonden, vaccinaties, tatoeages, piercings en na acne. Keloid komt meer voor bij mensen met een donkere-negroide of Aziatische huid.

Voor de Behandeling

Voorafgaand aan iedere behandeling wordt de huid opgemeten op Vet – Vocht – PH waarde. Daarna wordt met je doorgesproken hoe er het beste behandeld kan worden om het gewenste doel te bereiken.
Na iedere behandeling in de salon wordt met je doorgenomen wat we de volgende keer gaan doen. Doordat je huid anders kan reageren is het mogelijk dat de behandelingen tussentijds in intensiteit bijgesteld worden. Bij iedere vervolgbehandeling zal opnieuw een huidmeting gedaan worden om te kijken of je huid is verandert.
Er zal doorgesproken worden hoe je huid er voorstaat, wat voor behandeling je krijgt en wat je thuis eventueel kan aanpassen.
Het is belangrijk voor ons om te weten hoe je huid de eerste dagen na de behandeling heeft gereageerd. Als jezelf veranderingen zijn opgevallen aan je huid tussen de behandelingen door dan horen wij dit ook graag.
Zo leren wij je huid beter kennen en kunnen we de behandelingen nog beter afstemmen op wat je huid nodig heeft.
Na de behandeling bespreken we samen hoe je je huid thuis het beste verder kunt behandelen.

Behandelingen littekens

Bij salon S-HE zal een combinatie van een aantal behandelmethoden ingezet worden die elkaar onderling versterken. Deze behandelingen zullen qua intensiteit en diepte van werken steeds meer verhoogd worden.
Door regelmaat van behandelen met een tussentijd van 2-4 weken als herstelperiode zullen de littekens steeds soepeler worden waardoor ze minder opvallen.
Bij acne littekens zal de huid eerst gestimuleerd worden om de doorbloeding weer te activeren en daarna worden de behandelingen vooral gericht op herstel waarbij de acnelittekentjes steeds minder zichtbaar worden.
Welke behandeling het beste hiervoor geschikt is zal met u doorgenomen worden tijdens de uitgebreide intake. De manier van werken en behandelingsopbouw om het gewenste resultaat te bereiken zal goed met u doorgesproken worden. Zo weet u precies waar u aan toe bent.

Verse littekens zijn gevoelig voor invloeden van buitenaf. Vermijd extreme temperaturen bij verblijf in de zon, sauna of extreme kou.
Strakke kleding kan het litteken nog verder irriteren en belemmerd het herstelproces. Extreme rek van het litteken door sporten als krachtsport is beter om te vermijden.
Voor thuis zullen producten geadviseerd worden die herstellend werken op de wondgenezing en soepel houden van het litteken.
De doorbloedingsproducten zorgen voor betere doorbloeding en zuurstoftoevoer waardoor het litteken sneller zal versoepelen. Een goede balans met huidverzorging thuis en de behandelingen in de salon zorgen voor sneller resultaat.

Kom je voor de eerste keer? Kies dan voor de Meet&Treat behandeling.
Je krijgt dan een intake met huidmeting waarna alles met je wordt doorgesproken zodat je precies weet waar je aan toe bent.