Een gevoelige huid is uit balans. Dit merk je bijvoorbeeld aan rode vlekken, schilfering, jeuk of een trekkerige huid die zelfs pijnlijk kan aanvoelen.
Een van de belangrijkste functies van je huid is bescherming tegen invloeden van buitenaf, zoals vochtverlies van binnenuit, UV-straling, temperatuurwisselingen, bacterien en schimmels.
Bij een gevoelige huid is het natuurlijke afweermechanisme verstoord waardoor de huid een lagere weerstand heeft tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Als gevolg daarvan wordt de bovenste huidlaag – de hoornlaag – wat meer doorlaatbaar waardoor de schadelijke stoffen sneller door de huid naar binnendringen. Als compensatie zal je huid zichzelf beschermen door een sterke verhoorning te creëren waardoor de huid ruwer en harder wordt en hierdoor ook droger.

De huidbarrière bestaat voornamelijk uit vetten. Als deze vetten minder worden, verliest je huid meer vocht van binnenuit. Het gevolg is uitdroging en irritatie. Dit leidt tot jeuk, roodheid en schilfering. Een gevoelige huid raakt geïrriteerd doordat de huidbarrière is beschadigd door regelmatig contact met water en irriterende stoffen als te sterke reinigingsproducten, parfum en producten waar parfum in zit. Als je een eczeem huid hebt heb je ook te maken met een verstoorde huidbarrière en dus een gevoelige huid. Een gevoelige huid is vaak erfelijk bepaald.

Een gevoelige huid is te herkennen aan de volgende symptomen:

  • rode vlekken
  • jeukende huid
  • branderig gevoel
  • droge huid – schrale plekken
  • prikkelend – trekkend gevoel
  • uitslag

Hoe ontstaat een gevoelige huid?

Doordat een gevoelige huid van nature droger is en minder vetstoffen heeft is deze huid gevoeliger voor temperatuurschommelingen. Ook een lage luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de huid nog meer uitdroogt en gevoeliger wordt.
Het gebruik van reinigingsproducten die teveel uitdrogen doordat de zuurgraad wordt aangetast geeft een sterke reactie vooral bij dagelijks gebruik. Als een product teveel parfum bevat zal je huid hierop steeds gevoeliger reageren. Als je huid niet de juiste verzorgingsproducten krijgt zal deze alleen maar meer uitdrogen. Een product die alleen vocht herstellend werkt zal niet voldoende zijn.
Vaak is het beter om eerst de PH-waarde, de beschermlaag van je huid, te herstellen en de vetstoffen van je huid aan te vullen. Pas daarna zal je huid in staat zijn het vocht uit je huidverzorgingsproducten beter vast te houden.

Voor geen enkele huid is stress goed maar voor een gevoelige huid is het nog belangrijker dat er zo min mogelijk stress is. Bij stress komen vrije radicalen vrij die je huid niet kan herstellen. Medicijnen kunnen een huid ook gevoeliger maken. Bepaalde voedingsstoffen en verandering in hormonen door bijvoorbeeld puberteit-zwangerschap of overgangsfase. Seizoenswisselingen hebben ook invloed op een huid die gevoeliger is. Vaak is iemand met een gevoelige huid ook erfelijk belast.
Roodheid, jeuk en schilfering duiden op een ontstekingsreactie als gevolg van een onderliggende huidaandoening. Eczeem en Rosacea liggen heel dicht bij de grens van een overgevoelige huid.

Voor de behandeling

Voorafgaand aan iedere behandeling wordt de huid opgemeten op PH-waarde,Vet- en vochtbalans. Daarna wordt met je doorgesproken hoe er het beste behandeld kan worden om het gewenste doel te bereiken. Na iedere behandeling in de salon wordt met je doorgenomen wat we de volgende keer gaan doen. Doordat je huid anders kan reageren is het mogelijk dat de behandelingen tussentijds in intensiteit bijgesteld worden. Bij iedere vervolgbehandeling zal opnieuw een huidmeting gedaan worden om te kijken of je huid is veranderd.
Er zal doorgesproken worden hoe je huid er voorstaat, wat voor behandeling je krijgt en wat je thuis eventueel kan aanpassen.
Het is belangrijk voor ons om te weten hoe je huid de eerste dagen na de behandeling heeft gereageerd. Als jezelf veranderingen zijn opgevallen aan je huid tussen de behandelingen door dan horen wij dit ook graag.
Zo leren wij je huid beter kennen en kunnen we de behandelingen nog beter afstemmen op wat je huid nodig heeft.
Na de behandeling bespreken we samen hoe je jouw huid thuis het beste verder kunt behandelen.

Behandeling in de salon en wat te doen thuis

In de salon zal het accent liggen op het weerbaarder maken van de huid en het herstellen van de beschermfunctie van de hoornlaag. Na de huidmeting kan al een goed beeld verkregen worden waar je huid in herstelt moet worden. De volgende waardes worden gemeten:
De PH-waarde van je huid geeft aan of je huid in een gevoelige fase zit. Als deze een te hoge of lage uitkomst heeft kan de huid respectievelijk gevoelig-eczemateus of onzuiver zijn. De PH-waarde zal eerst herstelt moeten worden voordat er verder gegaan kan worden met behandelingen die de huid versterken.
De Vocht-waarde van je huid is van belang om te weten of je huid vetstoffen aan zich kan binden.
De Vet-waarde is van belang om te weten of je huid voldoende vetstoffen bevat om je huid soepel te houden.

Aan de hand van de uitkomst van de huidmeting zal een behandelplan opgesteld worden. Het accent van de behandeling zal liggen op het tot rust brengen van de huid door middel van herstellen van de huidwaardes. In de salon maken we gebruik van verschillende behandelmethoden die we combineren om je huid te herstellen zonder dat deze overprikkeld raakt.

Daarnaast is het belangrijk dat je precies weet hoe je het beste je huid thuis kunt verzorgen om sneller het gewenste resultaat te behalen en vast te houden. Hiervoor krijg je na iedere behandeling een goed advies en verzorgingsplan. Bij verbetering van je huid zal je merken dat je huid steeds weerbaarder wordt en hierdoor minder gevoelig zal reageren op prikkels van buitenaf.

Kom je voor de eerste keer? Kies dan voor de Meet&Treat behandeling.
Je krijgt dan een intake met huidmeting waarna alles met je wordt doorgesproken zodat je precies weet waar je aan toe bent.