Wat is dat, een confettihuid?
Dit zijn plaatselijke ontkleuringen van de huid meestal op de benen, armen, decolleté en schouders. Het zijn gladde vlekjes en kunnen soms een beetje schilferig zijn. De vlekjes zijn meestal rond, maar kunnen ook hoekig of stervormig zijn.
Iedereen kan een confettihuid krijgen. Hoe meer je in de zon zit, hoe groter de kans dat je een confettihuid krijgt.  Daarom kan het zomaar zijn dat iemand die 30 is er al last van kan heeft. Van de vijftigplussers heeft bijna de helft in meer of mindere mate last van een confettihuid. Bij mensen met een donkere huid is het meer zichtbaar omdat het kleurverschil groter is.

Hoe kom je aan een confettihuid?
Een overdaad aan UV-straling speelt een grote rol bij het ontstaan of uitbreiden van een confettihuid. Hoe meer je in de zon zit, hoe groter de kans is dat je een confettihuid krijgt. Het komt vaak voor op die plaatsen van je lichaam waarbij je niet zo snel doorhebt dat deze blootgesteld worden aan de zon.
Denk maar eens aan die momentjes van even een drankje op een terrasje – sportwedstrijd langs de lijn kijken – wandelen – buitensporten. Vaak zijn geregeld terugkerende korte momenten buiten doorbrengen ook een opbouw van UV-straling. Dit realiseert zich niet iedereen maar is wel goed om eens bij stil te staan hoe vaak dit in jou leven voorkomt.
Heb je al een zichtbare confettihuid en blijf je je huid blootstellen aan UV-straling zonder je huid voldoende te beschermen, dan zal de aandoening zich uitbreiden en worden de witte plekjes ook groter.

Is er iets aan een confettihuid te doen?
Er bestaat geen behandeling om van een confettihuid af te komen. Heb je er eenmaal last van dan blijft dit zo, helaas. Wel kan je verergering voorkomen door je huid continue goed te beschermen tegen UV-straling met een goede zonfactor. Zo blijft de schade beperkt.


Is een confettihuid gevaarlijk?

Nee, een confettihuid is vervelend en minder mooi om te zien maar gelukkig niet gevaarlijk. Het geeft ook geen verhoogd risico op huidkanker. Heb je nog niet zoveel plekjes dan is het belangrijk om je huid goed te blijven beschermen tegen UV-straling.

Tip
Als je merkt dat je plekjes op je schouders – rug – borstkas hebt dan kan het zijn dat je geen confettihuid hebt maar last hebt van een schimmelinfectie ( pityriases versicolor ). Dit is te behandelen en op een eenvoudige manier.