Somberheid, slecht slapen, een taille die ineens verdwijnt. Allemaal klachten die vrouwen in de overgang kunnen krijgen. Om nog maar te zwijgen over opvliegers en stemmingswisselingen.
Er zijn geestige en nuttige boeken over geschreven maar toch weten vrouwen niet altijd wat ze kunnen doen om klachten te verminderen.
Je energie neemt langzaam af, waar je voorheen nog veel dingen tegelijk aankon merk je nu dat je dit minder makkelijk doet en langer nodig hebt om te herstellen. Ook merk je vaak dat je ondanks dat je hetzelfde eet als voorheen je aankomt.
Een aantal tips om bewuster te worden.

Eet regelmatig
In de overgang wordt je stofwisseling trager. Vrouwen die merken dat ze daardoor sneller aankomen, gaan vaak te weinig eten. Soms slaan ze zelfs maaltijden over, maar daarmee vertraagt  je stofwisseling alleen maar meer,. Terwijl het juist goed is om regelmatig te eten.

Vermijd Soja
Als je over het product soja leest dan zou het je aanmaak van oestrogeen verhogen. Het hormoon oestrogeen neemt inderdaad tijdens de overgang arm ,aar min soja zit fytinezuur en dit kan de opname van essentiele mineralen blokkeren, zoals calcium, zink, magnesium en ijzer. Het zorgt er ook voor dat zetmeel minder makkelijk wordt afgebroken.

Eet lijnzaad en kool
In bloemkool, broccoli, spruiten, radijs, boerenkool, Chinese kool, witte kool en lijnzaad zitten isoflavonen. In je darmen zetten bacteriën die isoflavonen om in stoffen die hetzelfde effect hebben als oestrogeen.

Zorg voor voldoende vitamine D
Vitamine D is de enige vitamine die je lichaam niet voldoende uit voeding kan halen. Wel uit zonlicht, Maar de zon is in Nederland buiten de zomer om niet sterk genoeg om ervoor te zorgen dat je lichaam vitamine D aanmaakt. Niet voor niets zijn veel memnsemn somber ind e wintermaanden. Daarom kun het best een supplement nemen, liefst tijdens de maaltijd met iets vers, dan wordt het beter opgenomen.

Eet noten, zaden en eieren
Noten, zaden, eieren, peulvruchten en een paar keer per week vette vis is belangrijk als basis van je voeding. Matig je gebruik van cafeïne, alcohol, koolzuur, suiker en natrium. Die remmen de opname van calcium en calcium heb je juist hard nodig in de overgang, want je verliest in een paar jaar tijd 10-20% botmassa.

Neem af en toe een banaan
Van een banaan knap je op, omdat daar tryptofaan in zit. Je lichaam zet dat om in serotonine, een gelukshormoon. Meer voeding met tryptofaan: pompoenpitten, linzen, granen, kwark, eieren, dadels, pruimen, zonnebloempitten en noten. Het werkt het best als je er iets zoets bij eet, dus yoghurt met honing bijvoorbeeld.

Drink saliethee
Saliethee helpt bij opvliegers en nachtzweren.

Beweeg
Opvliegers worden veroorzaakt door stijgende adrenaline. Die stof breek je gemakkelijker weer af door specifiek armspieroefeningen, zo blijkt uit onderzoek. Al is er natuurlijk niets mis met beenspieroefeningen of een goede wrok-out. Let op je ademhaling, doe dat door je buik: zonale cortisol en adrenaline waarden ook, net als bij lachen. En als je gaat hardlopen: niet langer dan 45 minuten, omdat je lichaam daarna cortisol aanmaakt een stresshormoon. En stresshormonen – bij adrenaline gaat het om kortdurende stress, bij cortisol om langdurige- zorgen ervoor dat je juist meer last hebt van opvliegers.

Eet voedsel waar magnesium in zit. 
Magnesium is belangrijk voor een juist slaap-waakritme. Als je een magnesiumtekort hebt, kan dat als effect hebben dat je onrustig slaapt. Andere signalen zijn: een trillend ooglid, rusteloze benen en kramp. Het mineraal zit in groene groenten zoals spinazie, andijvie, boerenkool en in volle graanproducten zoals zilvervliesrijst., volkoren basmatirijst en havermout. Je haalt het ook uit melk, en uit gedroogde vijgen, dadels en grapefruit.

bron: Desiree Marsman