Wat is een gevoelige huid?
Een gevoelige huid reageert heftiger dan normaal op invloeden van buitenaf.
Een gevoelige huid gaat vaak gepaard met een droge huid, de beschermende vet/talglaag is dan verminderd. Talg zorgt ervoor dat er een laagje op de huid wordt gevormd, zodat de huid beschermd wordt tegen uitdroging en teveel vochtverlies. Wanneer de hoeveelheid huidvetten verminderd is, wordt de huid makkelijker doorlaatbaar voor vocht van binnenuit. Je huid zal dan teveel vocht verliezen en hierdoor ontstaat een droge huid.
Bij meting van de huid in de salon met de skin analyzer zal je dan een hoog vochtgehalte hebben en een laag vetgehalte!
Houd dit te lang aan dan zal uiteindelijk de huid steeds gevoeliger worden waardoor droogtelijntjes, roodheid, schilfertjes ontstaan met een jeukend en trekkerig gevoel.

Het ontstaan van een gevoelige huid
Je huid verandert naarmate je ouder wordt. Tijdens de puberteit is je huid vaak sterk en soepel, zo rond je 25ste zal je huid steeds meer moeite hebben om de juiste vocht/vetbalans te handhaven. Het hoeft dan nog niet direct zichtbaar te zijn. Hulp van buitenaf met de juiste creme zal je huid helpen om de balans te herstellen.
Je huid kan heftiger reageren op invloeden van buitenaf door middel van roodheid en irritatie terwijl je hier voorheen geen last van had. Het is een geleidelijk proces die verschilt van persoon tot persoon. Iedereen heeft een andere levensstijl, dit heeft ook zeker invloed op je huid.
Ben je bijvoorbeeld een (buiten) sporter, zit je vaak in een airco-omgeving, reis je veel, breng je veel tijd door in een vliegtuig alles kan invloed hebben.

Dat een huid gevoeliger wordt is vaak ook al merkbaar bij grote veranderingen van je lichaam bijvoorbeeld tijdens de puberteit, zwangerschap, stress of rondom de overgang. Ook (langdurig) medicijngebruik kunnen een gevoelige huid veroorzaken.
Maar denk ook eens aan weersomstandigheden, zoals kou (wintersport), wind bij fietsen of (hard)lopen, zon en in de winterperiode temperatuur verschillen tussen binnen en buiten.
Je huid verandert zichtbaar en vaak valt dit jezelf op doordat je anders reageert op zonlicht, roken of alcohol. Dit kan zomaar ineens meer vlekken, irritatie, jeuk en droge plekken veroorzaken op de huid.

In de winter
Waarom heb je in de winter sneller een droge en gevoelige huid dan in de zomer? Door de lage temperatuur en luchtvochtigheid is de huid gevoeliger. Bij lage luchtvochtigheid en kou houdt je huid minder vocht vast dit is vaak zichtbaar en voelbaar. Je huid voelt droger aan en heeft meer last van fijne lijntjes en je huid kan gaan jeuken en veel sneller geïrriteerd raken.
De huid zal meer rode vlekken vertonen, een branderig gevoel geven, droge huid met schrale plekken vertonen waarbij de huid een trekkend en prikkelend gevoel geeft.
Als je een gevoelige huid hebt is het belangrijk om de juiste verzorgingsproducten te gebruiken je huid heeft dit ook nodig omdat je huid dit (tijdelijk) niet zelf kan.

Hoe kan je een gevoelige en droge huid het beste behandelen?
Zorg voor voldoende luchtvochtigheid. Tijdens de winter bij schraal weer en bij centrale verwarming binnenshuis ontstaat een relatief laag vochtigheidspercentage van de lucht waardoor de huid meer vocht verliest. Hierdoor ontstaat vaak een jeukende huid. Een goede vochtigheidsgraad in huis kan de hinder die je van de droge huid ondervindt, beperken. Zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis door geregeld je huis te luchten.
Douche niet te lang en te heet, vermijd langdurig baden en douchen waardoor vocht onttrokken wordt aan de huid en uitdroging plaatsvindt. Als je in bad gaat gebruik dan een badolie in plaats van een badschuim en gebruik een goede bodycream of olie erna.

Salonbehandelingen
In de salon zullen verschillende behandelmethodes gecombineerd worden om de huid te herstellen in zijn vet/vochtbalans. De bindweefselmassage en de microneedling zullen hierin centraal staan.

Reiniging en Herstellen van de huid:
Wat ik vaak nog zie misgaan in de salon is het gebruik van te agressief reinigende producten.
Omdat bij een droge huid de barrierefunctie minder goed functioneert, is het belangrijk dat het reinigingsproduct wat je gebruikt mild is je huid niet uitdroogt of de zuurgraad van de huid aantast.
De zuurgraad van de huid beschermt je tegen schadelijke invloeden van buitenaf, wordt deze zuurgraad iedere dag weer opnieuw aangetast door bijvoorbeeld een te agressieve reiniging dan raakt je huid ook steeds meer uit balans en dus gevoeliger wat zelfs tot een eczeemhuid kan leiden.
Een peeling kan helpen om de huid beter te doorbloeden en de dode huidcellen te verwijderen. Belangrijk is dan wel een peeling te gebruiken op crème basis die de huid niet onnodig belast.
Gebruik een serum waar retinol in zit zodat je huidbarriere weer herstelt en beschermt tegen vochtverlies.

Voor overdag is het belangrijk om de huid te beschermen tegen UVA licht met een product die hoog zit in zijn vetstoffen. UVA licht is ook in de wintermaanden altijd aanwezig dus gebruik ook dan een product die een beschermingsfactor bevat.

Wil je weten of jij wel de juiste verzorgingsproducten gebruikt….? maak dan eens een afspraak in de salon waarbij je huid wordt opgemeten en na een gratis intake je meteen weet wat goed is voor jouw huid.