Wat is Poikiloderma van Civatte?

Deze aandoening komt veel voor op die plaatsen op de huid die teveel zon hebben gehad en kenmerkt zich door een combinatie van plaatselijk pigment met couperose. Het wordt veroorzaakt door een pigmentstoornis in combinatie met zonneschade en verouderingsverschijnselen. Poikilo-derma betekent grillige – of onregelmatige huid. Deze aandoening komt veel voor bij vrouwen en mannen met een blank huidtype.

Hoe ontstaat poikiloderma van Civatte?

Waarschijnlijk ontstaat de aandoening door een combinatie van factoren. ( Langdurige) zonblootstelling is waarschijnlijk de belangrijkste factor. Ook hormonale factoren en verouderingsverschijnselen ( huid veroudert sneller bij veel blootstelling aan de zon, dus kan deze aandoening ook al optreden als je rond 30 bent!) spelen een rol Een effect als gevolg van lichtgevoelige producten, geneesmiddelen of cosmetica is niet voldoende bewezen. Maar dit kan zeker bijdrage in sneller optreden van deze aandoening, als de huid hiervoor gevoelig is.

Hoe ziet Poikiloderma van Civatte eruit en bij welke delen van de huid komt het meestal voor?

Wat zichtbaar is zijn roodbruine grillige vlekken met daarin verwijde vaatjes en de huid is vaak dunner. De huid kan wat minder glad aanvoelen en kan aanvoelen als een soort kippenvel structuur. Opvallend is dat de afwijkingen meestal gelijkzijdig of symmetrisch optreden aan de hals en het decollete. Het gebied direct onder de kin in de hals blijft meestal gespaard en voelt dan ook gladder aan dan de rest van de hals. Dit komt doordat dit gedeelte van de huid vaak in de schaduw is dus niet blootgesteld wordt aan de zon.

Hoe kan je deze aandoening het beste behandelen en voorkomen dat het erger wordt?

De kleine rode bloedvaatje en het pigment in de huid zijn niet lastig te behandelen omdat de huid erg dun is. De bloedvaatjes worden weggehaald in meerdere behandelingen door middel van het aanstippen van de bloedvaatjes met stroom/coaguleren of met behulp van een laser. Het pigment wordt weggehaald door een aantal behandelingen met de Cryopen. Als de rode kleur het meest overheerst ten opzichte van het pigment dan zal het accent van behandelen gericht zijn op het verwijderen van de bloedvaatjes.
Het is altijd uitproberen of de huid voldoende zal reageren op de behandelingen soms zal het iets lichter worden maar helemaal weggaan zal niet lukken.

Beter is het verdere beschadiging van de huid door Uv-straling zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan door de huid te beschermen met een anti-zonnebrandmiddel met SPF-30. Hierbij is het belangrijk te weten dat een anti-zonnebrandmiddel niet bedoeld is om langer in de zon te zijn!! Deze is bedoeld om gedurende de tijd dat je in de zon bent, de huid te beschermen.
Let ook even op met het gebruik van parfum en aftershave in de hals/ kaaklijn. Hierin zit alcohol wat de aandoening zal verergeren. Maar ook huidverzorgingsproducten die parfum bevatten zullen invloed hebben op de aandoening.

Huidverzorgingsproducten die glycolzuur, niacinamide en vitamine C bevatten hebben een oplichtende werking op de vlekken. Vraag ernaar in de salon welk product het beste voor jou huid geschikt is.