Grote poriën in het gezicht kunnen verdeeld zijn over heel het gezicht maar vaker zijn ze zichtbaar op voorhoofd, rondom en op de neus. Je kunt een paar dingen doen om poriën minder opvallend te laten lijken. Helaas bestaat er geen middel om van grove poriën af te komen.

Wat zijn poriën en waarom zijn ze belangrijk?
Poriën zijn zichtbare kleine openingen in de huid die bij de ene huid opvallender zijn dan bij de ander. In de omgeving van de poriën onder de huid, liggen de talgkliertjes deze produceren talg/huidvet om de huid soepel te houden en wordt via de poriën naar buiten gebracht. Zonder talgafscheiding zou je huid teveel uitdrogen, droog aanvoelen en sneller verouderen.
Huidvet zorgt dus voor een belangrijke beschermlaag van de huid. Als er teveel talg wordt uitgescheiden dan zal je huid ook vetter aanvoelen dit gaat gepaard met een grovere porie structuur.
Rondom een porie zitten geen spieren die er voor zouden kunnen zorgen om de porien weer te verkleinen. Daarom is het belangrijk om te voorkomen dat de porien teveel oprekken door op deze plaatsen de huid intensiever te reinigen.
Het is belangrijk om te voorkomen dat de porien zoveel mogelijk verstopt raken hierdoor zou de poriestructuur grover kunnen worden door de hoeveelheid huidvet en dode huidcellen die zich hier ophopen.

Wat kan je zelf doen om grove poriën te verkleinen?
Je kan een paar dingen doen om de poriën minder opvallend te laten lijken.
– REINIGEN
Goed reinigen door te zorgen dat het vuil, dode huidcellen, vet en zweet zich niet in de poriën verzamelen. Op de juiste manier reinigen zorgt ervoor dat je huid er frisser en strakker uitziet.
Belangrijk is om te reinigen met een mild reinigingsproduct die de huid niet uitdroogt en de zuurgraad niet aantast. Want dan gaat je huid dit tekort aan huidvet wat ontstaan is na te agressief reinigen,  automatisch weer aanmaken om dit tekort te compenseren.
Laat je een keer goed adviseren welk reinigingsproduct past bij jouw huid. Iedere huid is anders en bij een te sterke reiniging kan de huid soms 2 dagen bezig zijn om weer te herstellen in zuurgraad en het vormen van voldoende huidvet om de huid soepel te houden.
Dus maak het je huid niet moeilijker door te agressieve reinigingsproducten te gebruiken.

-PEELING
Belangrijk bij een grovere porie structuur is om de huid thuis geregeld een peeling te geven. Gebruik een product die intensief is zonder dat de huid teveel beschadigd wordt. Een peeling op basis van een crème zonder korrels zou het beste zijn voor thuisgebruik.
Als je een scrub product gebruikt met korreltjes irriteer je de huid teveel zodat de huid automatisch deze beschadiging moet herstellen waardoor er ook weer meer talg aangemaakt zal worden omdat de huid teveel wordt uitgedroogd.
Een peeling heeft als doel de dode huidcellen die op de huid liggen sneller af te voeren om verstopping van de huid te voorkomen zodat de poriën  zoveel mogelijk open blijven staan. Dit doe je met een peeling die een stof bevat die er voor zorgt dat de dode hoorncellen, die dmv hoornbruggetjes met elkaar verbonden zijn en die uit eiwit bestaan, op te lossen  samen met het overtollig huidvet.
Dit zijn speciale peelingen die intensief werken zonder de huid te beschadigen en die iedere dag gebruikt kunnen worden bij alle huidtypen, ook de zeer gevoelige huid.
In de salon passen we verschillende intensieve peelings toe die meer in de de diepte werken en de dode huidcellen losmaken  en de structuur van de huid verbeteren waarbij de poriën uiteindelijk minder zichtbaar worden.

-Fruitzuur 6%
Fruitzuur heeft het vermogen om de PH waarde van de huid te herstellen, de hoornlaag te verdunnen wat handig is bij teveel huidvet en heeft ook invloed op de poriestructuur.
In de concentratie 6% heeft het bovendien een intensief collageenverbeterende werking. De aanmaak van nieuwe huidcellen wordt gestimuleerd, bij langdurig gebruik zal dit leiden tot huidversteviging zeker in combinatie met behandelingen die in de salon worden gegeven.

-Retinol
Retinol of vitamine A speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van een mooie huid. Het gebruik van Retinol in huidverzorgingsproducten vermindert de rimpelvorming en ruwheid van de huid en zorgt dat het bovenste laagje van de huid, die uit dode huidcellen en huidvet bestaat, oplost. Je huid lijkt hierdoor gladder en strakker.
Het verhoogt de elasticiteit van de huid en vermindert pigmentatie. Retinol is dus een belangrijke stof die kan helpen om de huid minder snel te laten verouderen. Ook door een UV-straling beschadigde huid zal herstellen bij langdurig gebruik van Retinol.
Er bestaan verschillende vormen van Retinol die in sterkte variëren. Bij gebruik van Retinol is het heel belangrijk dat het langzaam opgebouwd wordt in sterkte maar ook in gebruik, om overreactie te voorkomen.
In een volgende blog zal ik proberen meer over Retinol en Vitamine A te vertellen voor nu is het belangrijk dat retinol een belangrijke rol speelt om de structuur van de huid te verbeteren en hierdoor dus ook een invloed zal hebben op de poriestructuur.
Bij Retinol geldt wel… langdurig gebruiken en opbouwen in sterkte om het beoogde doel te behalen. Laat je goed adviseren hierin, dan kan het niet misgaan. Want bij alle werkstoffen die hoog gedoseerd zijn geldt bij verkeerd gebruik kan het de huid ook irriteren en uiteindelijk zelfs schade toebrengen.

-Camoufleren
Gebruik het juiste verzorgingsproduct om de huid te beschermen en afgestemd is op seizoen en hoe je leeft. Kies dan voor de Touch of Silk die je over je verzorgingsproduct heen aanbrengt, deze werkt als vervanger van een primer en heeft als voordeel dat deze de huid ook nog mooi matteert en verzorgt.
Bovendien vult dit product de huid mooi op waardoor de poriën veel minder opvallen. Als het nodig is om de huid iets egaler van kleur te maken breng dan over de Touch of Silk nog een foundation aan die afgestemd is op je huidskleur. Dit kan in de zomer weer heel anders zijn van kleur als in de winter. Let daarop en laat je ook hierin goed adviseren zodat de kleur in de loop van de dag ook nog mooi op de huid zit.

Behandelingen die toegepast kunnen worden in de salon
– Microdermabrasie
– Fruitzuur peeling of andere intensieve peelings
– Bindweefselmassage
– Microneedling met Enterpen
-Ultrageluid
Kijk even op de website bij speciaal behandelingen voor meer informatie over deze behandelingen. Kom anders een keer langs in de salon voor een gratis intake zodat je een advies krijgt die bij jou huid past met producten voor thuisgebruik en behandelmethoden in de salon. Zodat je zeker weet dat je het beste doet voor jouw huid.