Hoe zit dat nou eigenlijk met onze huid?
Als er wordt gesproken over een vochtarme huid dan wordt daarmee bedoeld; een tekort aan vocht in de hoornlaag, dit is de buitenste zichtbare en voelbare huidlaag. Omdat al het vocht in onze huid uit de diepere lagen van de huid wordt gehaald is het handig om iets te weten over de huidlagen.

Vocht in verschillende huidlagen.
Onze huid bestaat voor 70% uit vocht. Het meeste vocht bevindt zich in de tweede huidlaag, de dermis. de Dermis bestaat uit Cellen – Vezels – Grondsubstantie. Deze grondsubstantie bestaat voor een groot gedeelte uit water dat gebonden wordt tot een gelachtige substantie.
De moleculen die dit vocht binden, worden grotendeels gemaakt door onze eigen huidcellen, de fibroblasten. Een bekende vochtbinder is bijvoorbeeld Hyaluronzuur. Het vocht in de dermis wordt continue aangevoerd vanuit de bloedbaan.

Voor voldoende huidvet ( niet verwarren met talg ) is vocht nodig.
Niet alleen de dermis heeft vocht nodig, maar ook de bovenste laag van onze huid, de epidermis. De epidermis trekt vocht aan vanuit de dermis en heeft het nodig voor het vormen van nieuwe cellen en huidvet. Dit huidvet houdt onze huid soepel en zacht en moet je niet verwarren met met talg. Talg wordt gevormd door een talgkliertje en zit ter hoogte van een haarzakje.
Dat een vochtarme huid toch vet kan zijn komt doordat er dan een hoge talgproductie is. Teveel talgafscheiding geeft een glanzend vet laagje op je huid waardoor je huid gaat glimmen.

De onderste laag van de epidermis die direct aansluit op de dermis bevat 80% vocht, maar de bovenste laag van de epidermis – de hoornlaag, dus het zichtbare en voelbare deel van de epidermis – bevat nog maar 15% vocht. Dit is normaal omdat de hoornlaag niet heel vochtrijk is.
Dit is ook het laagje wat we meten met de huidmeting in de salon. Je begrijpt dat het kleine beetje vocht aan de oppervlakte van de huid zo min mogelijk verloren moet gaan om de huid soepel te houden. Daarom is het zo belangrijk om de huid te blijven meten met alle seizoenswisselingen om precies te kunnen kijken wat je huid nodig heeft aan producten die je huid kunnen helpen bij eventueel herstel als je metingen van vet en vocht te laag/hoog zijn. Op deze manier blijft je huid goed in balans qua vet en vochtgehalte en zal je huid minder snel verouderen.

Naast vocht zijn ook de vetstoffen in je huid belangrijk om je huid soepel te houden. Hoe ouder we worden hoe minder vetstoffen onze huid bevat. Huidvet heeft een belangrijke functie. Vocht, vuil, bacteriën, virussen en andere schadelijke stoffen kunnen dankzij dit huidvet niet zo makkelijk door de huid heendringen.
Daarnaast zorgt het huidvet dat je huid niet zoveel vocht verliest. Hoe jonger je huid hoe makkelijker je huidvet het vocht kan vasthouden.

Een vochtarme huid is dus een huid die onvoldoende vermogen heeft om het vocht in de huid vast te houden door een tekort aan vetstoffen! Doordat er onvoldoende huidvet in de huid aanwezig is om het vocht vast te houden.

We meten vaak in de salon een laag vetgehalte. Vooral als je ouder wordt is dit bijna altijd het geval. Een crème met voldoende vetstoffen helpt je huid om dit tekort aan vetstoffen te herstellen. Vaak lost dan ook meteen het tekort aan vocht in je huid zich op. Als je huid weer voldoende vetstoffen heeft kan je huid gemakkelijker het vocht vasthouden.

Wat kan je zelf doen om te zorgen dat je huid niet teveel uitdroogt?

REINIGING
Je hebt zelf ook een groot aandeel of je huid niet teveel wordt uitgedroogd. Met name het gebruik van reinigende producten met teveel irriterende stoffen – een peeling product gebruiken die niet bij je huid past – te vaak en te heet douchen. Dit zijn alledaagse rituelen die veel vet en vocht onttrekken aan je huid.
In de zomer komt daar de airconditioning en wisselende temperaturen bij.
Heb je van nature al aanleg voor een droge huid die zelfs naar de eczeem kant gaat dan wordt het nog belangrijker om de tips op te volgen.

PRODUCTGEBRUIK
Met de juiste producten om je huid te reinigen zonder dat deze wordt uitgedroogd los je al een groot deel van een tekort aan vetstoffen op. Reinigen doe je 2 keer per dag. Na reiniging met een product die je huid teveel uitdroogt, heeft je huid er 2 dagen voor nodig om weer te herstellen!
Je snapt dat als je continue je huid reinigt met een product die niet voor jouw huid geschikt is op den duur een overgevoeligheid kan ontstaan met meer droogte lijntjes.
Dat is natuurlijk niet de bedoeling, producten zijn er juist voor om je huid te ondersteunen in wat je huid zelf niet meer zo goed kan.
SERUM producten helpen je huid met herstel van vet-vochtgehalte en sommige serums gaan een stapje verder en helpen je huid verbeteren doordat ze werken op pigmentatie en verbeteren huidverkleuringen, maken je huid gladder en egaler, verminderen de grove poriën, verminderen de kans op huidirritaties, pakken acne en onzuiverheden aan en geven een mooiere teint aan je gezicht bij langdurig gebruik.
Een serum is een product met een gericht doel om je huidprobleem te verbeteren. Door de hoge dosering aan werkstoffen een boost voor je huid.
MASKERS die alleen gericht zijn op vochtherstel zijn heel fijn om het hele jaar door te gebruiken. Puur als vochtboots voor je huid omdat je huid zowel in de zomer als in de winter extra steun kan gebruiken. In de winter doordat we meer tijd binnen doorbrengen in een verwarmde omgeving en in de zomer omdat de zon en airco omgeving de huid meer uitdrogen.
PRIMERS dit zijn allemaal producten die je huid helpen in herstel en beschermen tegen uitdroging. De zijdeachtige formule heeft een basis van vitamine A,C, E en siliconenolie en is daardoor in staat om kleine oneffenheden onmiddellijk op te vullen en de teint perfect egaal en mooi gematteerd achter te laten.
Ideaal als alternatief voor make-up  maar heeft ook een uitstekende primerfunctie voor foundation, waardoor make-up nog beter blijft zitten.
De primers herstellen een onrustige huid maar ook een beschadigde huid. Helpt kleine huidbeschadigingen en brandwonden op een natuurlijke manier te herstellen. En de siliconenolie wordt veelvuldig ingezet om littekens mooier te laten genezen omdat deze in staat zijn littekens te verzachten af te vlakken en zichtbaar en voelbaar gladder te maken.
Ook voor een mannenhuid is dit product zeer geschikt om bijvoorbeeld na het scheren te gebruiken voor een gladde huid zonder irritaties.

Vraag in de salon om advies wat voor jouw huid het beste is om jouw huid mooi(er) te maken

 

 

 

 

bron: Marielle Eggenkamp