Voorkomen van irritatie na ontharing

Het begin van de zomer……Heerlijk blote benen, luchtige jurkjes en…… weer in bikini.
Meteen ook tijd om je huid voor te bereiden op de eerste zonnestralen en het verwijderen van haren op benen, bikinilijn en gezicht.
Dit kan helaas nog wel eens irritatie geven in de vorm van ongewenste rode vlekjes en pukkeltjes.

Hoe kan je die irritatie nou voorkomen?

Begin twee tot drie weken voordat je gaat ontharen, met het scrubben van je huid zodat er geen haartjes kunnen ingroeien. Scrub je huid 2x per week zodat je huid niet teveel belast wordt. Nog meer scrubben in de zomerperiode is niet aan te raden.
Je haalt dan de beschermlaag van je huid teveel weg waardoor juist weer meer irritatie kan ontstaan.
Gebruik na het scrubben een lekkere bodycream/milk en laat je huid hierna met rust. Een dag na het scrubben kan je weer ontharen.

Waxen of Scheren

Met waxen worden de haren volledig verwijderd en duurt het langer voordat de haren weer zichtbaar worden. Dit geeft daarom het mooiste resultaat.
Bij scheren top je de haren net boven de huid af. Het gevolg is dat de dag erna stoppels ontstaan, waardoor je iedere dag zal moeten scheren als je een mooie gladde huid zonder haren wilt behouden. Het nadeel van scheren is, dat er meer en sneller irritatie ontstaat. Heb je een erg gevoelige huid dan is waxen wellicht een betere optie.

Voorbereiding

Elke vorm van ontharing zal een kleine beschadiging geven aan je huid. Om deze reden is een goede voorbereiding belangrijk om de irritatie tot een minimum te beperken. Kleding direct na ontharing geeft vaak een schurend effect waardoor ook weer irritatie kan ontstaan. Probeer kleding te dragen die niet synthetisch is en niet te strak zit.

Voorkomen van geïrriteerde huid.

  • Scrub de huid 2x per week tegen ingegroeide haartjes. Dit zorgt ervoor dat je haren meer rechtop in je huid gaan staan waardoor je haren beter verwijderd kunnen worden.
  • Als je gaat douchen na het ontharen, let er dan op dat je geen douchegel of shampoo gebruikt, deze kunnen je huid irriteren omdat na het ontharen er kleine vaak onzichtbare beschadigingen zijn ontstaan. Beter is om te douchen voor het ontharen.
  • Zorg dat je huid schoon is waar je gaat ontharen.
  • Als je kiest voor scheren, zorg dan dat je een scherp mesje gebruikt en scheer met de haargroeirichting mee.
  • Na het ontharen de huid weer goed schoonmaken om irritatie te voorkomen. Beter is om na het ontharen de huid niet af te sluiten met een bodylotion/cream.
  • Doordat de huid geirriteerd is na het ontharen is het beter om niet direct gebruik te maken van een sauna of scrubproduct. De volgende dag is geen probleem, tenzij er irritatie plekjes zijn ontstaan die nog niet goed genezen zijn.
  • Behandel de huid alsof je een schaafwondje hebt. Houd dus de huid direct na behandelen goed schoon en draag geen kleding die teveel afsluit.
  • Bescherm de huid de eerste 24-48 uur tegen Uv-straling, dus geen zonnebank of zon. Doordat het pigment na het ontharen gestimuleerd is zullen er anders pigmentvlekjes kunnen ontstaan.
  • Sporten direct na het ontharen  kun je beter niet doen doordat je vaak tijdens het sporten gaat zweten. In zweet zitten bacteriën die je huid weer kunnen gaan irriteren.

Heb je snel last van een geïrriteerde huid na waxen-scheren, dan kun je met Gladskin anti-irritation gel de huid kalmeren. Deze gel vermindert roodheid voorkomt irritatie en ontstekingen. Draagt bij aan een gezonde baceriële balans van de huid.