Make-up gebruik je om je sterke punten van je gezicht te benadrukken en je huid er gezond uit te laten zien. Maar is het je wel eens opgevallen dat make-up je ook juist ouder kan laten lijken? Dit gebeurt als je je hetzelfde blijft opmaken als toen je jonger was.
Als je ouder wordt verandert je haarkleur en huidteint en kleur van je wenkbrauwen en hiermee je uitstraling. De make-up die je altijd toepaste toont dan vaak ouder en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Daarom 10 tips om je op weg te helpen en bewust te worden.

 • Foundation
  Voor een mooie egale tint die vlekjes en oneffenheden mooi wegwerkt is een foundation heel mooi. Vaak wordt er  voor een kleur gekozen die te donker is. Hierdoor benadruk je juist de (beginnende) lijntjes en rimpels.
  Om dit te voorkomen is het beter om en foundation van lichte textuur te gebruiken die goed op je huidkleur en huidtype is afgestemd. Beter een tint lichter dan een te donkere kleur.
  Wil je echt iets camoufleren gebruik dan plaatselijk een camouflerende foundation.
 • Mascara
  Mascara laten je ogen meer spreken en geven hierdoor meer uitdrukking.
  De onderste wimpers iets aanzetten met mascara geeft je ogen meer expressie. Breng je teveel mascara op de onderste wimpers dan trekt de aandacht weg van je iris naar je wimperrand en naar de lijntjes en rimpels rondom je ogen. Mooier is om de bovenste wimpers van mascara te voorzien en de onderste wimpers 1 streepje met de mascararoller.
 • Oogschaduw
  Bij oogschaduw is het belangrijk niet te donkere kleuren aan te brengen op je gehele bovenste ooglid. Dit laat je vermoeider en ouder eruit zien. Breng een donkere kleur alleen aan op de buitenste ooghoek.
 • Eyeliner
  Pas de kleur van eyeliner aan op de waterlijn van je ogen ( onderste wimperrand )  Er zijn vele kleuren die toch het gewenste effect geven om je ogen te laten stralen zonder dat het je blik hard maakt en je ogen kleiner worden. Een lichte kleur geeft je frisse heldere blik.
  Een lijntje aan de bovenkant van je ogen tegen de wimperinplant aan mag wel een donkere kleur hebben, dit geeft je blik meer diepte en uitstraling.
 • Wenkbrauwen
  Wenkbrauwen zijn heel bepalend in wat je wilt uitstralen. In de loop der jaren word je wenkbrauw minder vol en zal de kleur wat lichter worden doordat het pigment wat gaat afnemen. Doe je hier niets aan dan word je gezicht al snel flets en grauw in uitstraling. Probeer je wenkbrauw een vorm te geven die op deze leeftijd bij je past. Wenkbrauwen die te donker en te vol zijn voor je gezicht maken je ouder en harder.
 • Blush
  Een blush geeft vorm en kleur aan je gezicht. Kies niet meer voor te felle en donkere kleuren maar geef een subtiel accent met een perzik-rose kleur. Zet de blush niet meer op je wangen aan zoals je misschien vroeger deed maar wat hoger op de wangen-jukbeen en werk niet te ver door naar je neus toe.
  Dan heeft de blush een liftend effect.
 • Lippotlood
  Een lippotlood biedt uitkomst als je lipstick in de loop van de dag wat gaat uitlopen in beginnende liplijntjes. Een lippotlood maakt je lippen ook wat voller en hierdoor aantrekkelijker.
  Kies een kleur die in tint overeenkomt met je lipstick. Vervaag het harde lijntje van je lippotlood naar de binnenzijde van je lippen om geen kleurverschil te krijgen.
 • Lipstick
  Lipstick accentueert je mond en kan je gezicht een frisse uitstraling geven.
  De kleur is een kwestie van smaak en wat je gaat doen. Belangrijk om te weten is dat wanneer je lippen wat minder vol zijn donkere kleuren beter vermeden kunnen worden.
  Donkere kleuren laten je lippen smaller lijken.
 • Poeder
  Een poeder ter afsluiting van je make-up is bedoeld om de glans van je T-zone weg te werken.
  Vermijd het aanbrengen van teveel poeder rondom de ogen want dit accentueert eventuele lijntjes. Bij teveel gebruik van poeder lijkt je huid alleen maar droger eruit te zien en dit geeft een minder frisse uitstraling.