Is er een verschil tussen een dag-  en nachtcrème?

Eigenlijk niet!
Een crème heeft als doel de huid te helpen in bescherming en aan te vullen in werkstoffen die je huid zelf niet (meer) goed aanmaakt. Op deze manier  wordt voorkomen dat je huid te snel veroudert.

De juiste Crème

Overdag heeft een crème als doel je huid te beschermen tegen weersinvloeden van buitenaf of de droge lucht van een airconditioning of verwarming. Maar ook tegen UV- straling. Een goede UV filter is altijd belangrijk ook al is het buiten bewolkt.
De keuze voor de juiste crème heeft ook te maken of je veel tijd binnen of buiten doorbrengt. Denk ook aan sporten en hobby’s die buiten uitgeoefend worden. Je leefwijze speelt mee in de keuze van wat je huid nodig heeft. Maar ook leeftijd en wat je huid van nature zelf (nog) kan.

Een huid kan uitdrogen door verschillende omstandigheden waardoor je bescherming van je huid – de barrièrefunctie – kan beschadigen. Als dit langere tijd aanhoud kun je last krijgen van  droge gevoelige huid en uiteindelijk kan er zelfs eczeem ontstaan of andere overgevoeligheden.

Belangrijk is dat de PH – Vocht – Vetwaarde van de huid stabiel is. Als deze waardes te laag/hoog zijn dan moet je huid heel hard werken om dit weer te herstellen.

Iedereen verliest continue vocht door de huid. Niet alleen door middel van zweten via de zweetklieren maar echt door de huid. Dit proces wordt geregeld door de hoornlaag. Als deze laag niet intact is en er te weinig lipiden (vetten) aanwezig zijn, dan verliest de huid teveel vocht. Dit is meetbaar doordat het vochgehalte in de huid dan te hoog is en de lipden (vetten ) in de huid te laag. Dit is een meting die vaak voorkomt.
Het kan komen doordat de huid vaak te heet en te agressief ( teveel uitdrogende stoffen ) gereinigd wordt. Ook airco, centrale verwarming en teveel zon helpen mee aan een laag vochtgehalte.

Het vetgehalte van de huid is ook belangrijk dat deze een juiste waarde heeft. Bij te weinig vetstoffen zal je huid droog en trekkerig aanvoelen. Een te hoge talgproductie geeft een glimmende huid met een duidelijk zichtbare poriestructuur. Vaak is de T-zone een vetter gedeelte van de huid.

Een goede crème helpt de huid om het vocht in de huid te herstellen en vast te houden en zorgt er tevens voor dat het vetgehalte op peil blijft.
Daarom zal een crème ook altijd afgestemd worden op wat jouw huid op dat moment nodig heeft. Dit kan in de winter weer een heel andere crème zijn dan in de zomer. Maar bedenk ook altijd hoe je leeft, wat voor werk je doet en hoe je je vrije tijd doorbrengt.
Verder is het belangrijk om te weten wat je crème aan werkstoffen bevat zodat je altijd de juiste crème gebruikt.

Je kan daarom niet spreken over dag/nachtcrème want een crème moet je huid ondersteunen, zowel overdag als ‘s nachts. Het is veel belangrijker om te weten wat er in een crème zit qua werkstoffen,  zodat je veel beter weet welke crème je die ochtend of avond kan gebruiken om je huid te helpen. Wat heeft je huid nodig waar schiet je huid zelf in tekort zodat een crème dit kan aanvullen. Zo voorkom je dat je huid te snel zal verouderen.
Het enige verschil is dat een crème voor overdag een Uv-filter moet bevatten en dit is natuurlijk niet nodig voor de nacht. En je zou voor de nacht een crème kunnen kiezen met werkzame stoffen  waar je overdag last van zou hebben. Denk aan werkstoffen die je huid kwetsbaarder maken voor de zon.  Zoals Retino;l maakt huid gevoeliger voor pigmentvlekken – Aha’s zoals melkzuur, glycolzuur, benzoylperoxide; middel dat je puistjes uitdroogt -beta-hydroxyzuren zoals salicylzuur en hydrochinon; middelen die je huid bleker maken.

Laat je goed voorlichten in de salon en voorkom dat je huid onnodig snel veroudert.